• facebook
  • linkedin
  • linkedin

Wettelijk onderscheid BKR-registratie

Alleen als er sprake is van serieuze schuldproblemen mogen burgers worden geregistreerd bij het BKR vinden gemeenten en schuldhulpverleners. Zij stellen voor om een wettelijk onderscheid te maken tussen curatieve schuldhulp (die draait om het lossen van schuldproblemen) en preventieve schuldhulp (die zich richt op het voorkomen van schulden).


Extra drempel
Sinds 1 januari 2021 wordt iedereen die zich bij de gemeente meldt voor schuldhulpverlening automatisch aangemeld bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Dat is een gevolg van de nieuwe schuldhulpwet. Gemeenten en schuldhulpverleners vrezen echter dat die registratie, die doorgaans betekent dat het moeilijker wordt om nieuwe leningen aan te gaan, een extra drempel veroorzaakt tussen inwoners en hulpverlening. Dat schrijven de Vereniging van Nederlands Gemeenten (VNG) en de vereniging van schuldhulpverleners (de NVVK) aan minister Wouter Koolmees (D66) van Sociale Zaken.

Onduidelijkheid
Bij de behandeling van de oorspronkelijke wet was er geen aandacht voor de gevolgen die het zou hebben voor de BKR-registratie. De wet moest echter worden aangepast vanwege een onduidelijkheid. De wet kon namelijk zo geïnterpreteerd worden dat gemeenten zelf mogen kiezen of ze hulpvragers wel of niet aan het BKR doorgeven. Dat was niet de bedoeling, zei minister Koolmees: de BKR-registratie is verplicht. Om het misverstand te verhelpen, paste hij de wet aan. Dat gaf de VNG en de NVVK aanleiding om opnieuw te reageren op de wet, en dit keer wel specifiek op de BKR-registratie in te gaan.

Onderscheid
De BKR-registratie is zinvol voor mensen met problematische schulden, vinden de VNG en de NVVK. Voor mensen met minder grote schulden - 'niet-problematische schulden' - heeft de registratie echter geen meerwaarde, vindt de gemeentekoepel. Daarom moet er in de wet een onderscheid worden gemaakt tussen preventieve en curatieve schuldhulpverlening, waarbij alleen hulpvragers in de tweede categorie een BKR-registratie krijgen. In de praktijk houdt dat in dat mensen die te maken krijgen met een schuldregeling of een saneringskrediet worden geregistreerd – dat werden ze overigens onder de vorige wet ook al. Inwoners die genoeg hebben aan budgetbeheer, coaching, inkomensondersteuning of doorverwijzing naar andere vormen van hulp, krijgen niet automatisch een BKR-registratie.

Meer informatie:

 

Advies, detachering en bemiddeling

OpdrachtgeversBekijk ze allemaal >

Vinden wij jouw ideale match?

Reageer nu!