• facebook
  • linkedin
  • linkedin

Hulp na toeslagenaffaire

De Belastingdienst heeft na een half jaar aandringen van gemeenten nu eindelijk een gedeelte van de contactgegevens van de slachtoffers van de toeslagenaffaire vrijgegeven aan gemeenten. Maar er moet nog veel meer gebeuren voordat de gedupeerden het achter zich kunnen laten laat een VNG bestuurslid weten.

Spanning

Het onderwerp zorgde afgelopen maanden voor spanningen tussen verschillende gemeenten en de Belastingdienst. Wel heeft de VNG inmiddels goed contact met de betrokken ministers over het vervolg van de ondersteuning aan de gedupeerden.

Opvragen van contactgegevens

VNG liet weten al in september 2020 om de contactgegevens van de gedupeerden te hebben gevraagd. De Belastingdienst meende de persoonsgegevens vanwege de privacywetging niet te kunnen delen. De gemeenten zouden de gezinnen ondersteunen bij onder meer het aanpakken van schulden en het vinden van werk en huisvestging, maar dat lukt niet omdat de gemeenten niet wisten wie de slachtoffers waren.

Oplossing in het verschiet

De oplossing is er inmiddels. Sinds kort kunnen gemeenten door de Belastingdienst gemachtigd worden om contact op te nemen met de gedupeerden. De gemeentes zijn genoodzaakt nu snel actie te ondernemer, zodat ze een beeld krijgen van hoe het nu met deze mensen gaat. Naar verwachting zit er een hele grote groep in de schulden.

Kwijtschelden
Die regeling bestaat wat Heijkoop betreft uit drie sporen. De eerste daarvan is al een feit: de overheidsinstanties hebben hun schulden bij de slachtoffers kwijtgescholden. Nu moet er nog een afspraak komen met de grote private schuldeisers (spoor twee) en een fonds om kleinere schuldeisers – denk aan de fietsenmaker op de hoek – tegemoet te komen (spoor drie). Heijkoop: 'Wat we niet willen, is dat deze gezinnen weer in een schuldsaneringstraject terecht komen. Deze gezinnen hebben al zo veel over zich geen gekregen.'

Meer informatie

  • https://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/hulp-na-toeslagenaffaire-is-een-race-tegen-de.15915993.lynkx

Advies, detachering en bemiddeling

OpdrachtgeversBekijk ze allemaal >

Vinden wij jouw ideale match?

Reageer nu!